Tips om slim thuis te werken

Virtual Assistant

“Alles hangt samen met het maken van goede afspraken en het vertrouwen dat je krijgt”

Ik werkte in de beginjaren van mijn ondernemerschap dagelijks thuis, op afstand. Mijn klanten ondersteun ik virtueel en af en toe ontmoet ik ze in real life. Ik vind het heerlijk en geniet er nog iedere dag van. Als je thuiswerkt moet je er echter wel tegen kunnen om dagelijks vooral naar jezelf en de geluiden op straat te luisteren. En vooral; je klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat je als virtuele assistent op afstand het werk net zo goed, of zelfs beter, kunt doen. Ik heb mijn weg daarin wel gevonden, maar merk nog regelmatig dat het geen gemeengoed is. Daarom in deze blog 5 tips om goed virtueel te werken.

5 tips voor thuiswerken

 

1. Zorg voor een prettige werkplek

Ik heb een tijdje aan de eettafel gewerkt omdat ik het zo prettig vond om leven te zien op straat. Behalve dat het mij behoorlijk afleidde, leverde het mij ook bijna een nekhernia op. Daarom zorgde ik voor een eigen ruimte in huis met een groot scherm, een ruim bureau en een goede stoel. Ik kon nog steeds naar buiten kijken maar de afleiding was minder en mijn bezoeken aan de chiropractor ook. Zorg er dus voor dat je een goede werkplek hebt. Dat hoeft niet altijd een aparte kamer te zijn. Als het maar een plek is waar je je af kunt sluiten en ARBO verantwoord kunt werken.

2. Maak goede afspraken

De postbode die pakketjes aflevert was altijd mijn grote vriend. Hij was dan ook heel verdrietig toen ik eenkantoor ging huren en niet meer zijn dagelijkse praatje was ….) Verder maakte ik iedereen heel duidelijk dat ik overdag gewoon aan het werk was. Als mensen eenmaal doorhebben dan je thuis werkt, dan kun je namelijk te pas en te onpas de deur opendoen om even ‘een bakkie thee’ te drinken. Weg productiviteit. Laat je omgeving weten wanneer je werkt en dat je dus niet ongevraagd gestoord wilt worden.

3. Voorkom afleiding

Even de was doen, je kinderen thuis, de kat eten geven, een boodschap doen; het kan allemaal als je de vrijheid hebt. Zorg er wel voor dat je teveel afleiding voorkomt. Natuurlijk deed ik weleens een wasje tussendoor of glipte ik even de stad in. Op die momenten had ik gewoon die pauze nodig. Maar ik hield het wel beperkt en zorgde ervoor dat ik dan op een ander tijdstip mijn opdrachten af maakte. En mijn kinderen? Die zitten gewoon op de opvang als ik werk. Televisie is een wondermiddel, maar mijn concentratie is stukken beter als ik Nickolodeon niet hoor …

4. Zorg voor structuur en ritme

Het heeft even geduurd voordat ik erachter kwam dat ik in de ochtend op mijn best ben. Natuurlijk ben ik in de middag ook productief en werk ik efficiënt, maar ik deel mijn klussen wel in op mijn ritme. Ik probeer zoveel mogelijk met de lastige klussen te beginnen en geef mezelf dan de ruimte om in de middag mijn mail uitgebreid door te nemen en andere zaken aandacht te geven. Als ik daarmee namelijk begin om 9 uur kom ik veel lastiger in een goed werkritme. Je kunt beter 4 uur productief werken dan 8 uur half. Bedenk dus welk ritme het beste bij jou past.

5. Houd contact met anderen

Als je niet oppast is de wasmachine je beste vriend. Gelukkig had ik toen al contact met mijn buurvourw Kim van i-PA met wie ik regelmatig lunchte of zelfs samenwerkte. (Tegenwoordig hebben we samen kantoor en meerdere medewerkers, dus er is wel iets veranderd ….) Maar ook een belletje naar een andere vriend of social media hielpen me de dag door te komen. Er waren dagen dat ik 9 uur achter elkaar doorbuffelde en niemand sprak. Des te fijner is het dan als het huis daarna gevuld is met enthousiast vertellende kinderen. Maar ik probeerde wel de afwisseling te zoeken zodat ik voldoende contact hield met de buitenwereld. tegenwoordig is dat dus geen probleem meer met een kantoor vol gezellige dames!
Probeer daar een balans in te vinden. De hele dag appen op je telefoon is niet productief maar af en toe een gezellig belletje, daar wordt je niet armer van …

Verantwoordelijkheid nemen

Alles hangt samen met het maken van goede afspraken en het vertrouwen dat je krijgt. Een vormgever werkt ook vaak op afstand en dan kijk je ook niet mee of hij zijn werk wel goed doet. Het gaat om het resultaat. En als dat niet goed is, dan bespreek je dat. Als Virtuele Assistent neem ik vanzelf mijn verantwoordelijkheid. Ik voel het namelijk direct in mijn portemonnee als ik geen goed werk aflever!

Hoe zorg jij ervoor dat je productief thuiswerkt? Ik hoor graag jouw tips!

Reactie